I Sverige slutar menstruationen vanligen vid 51 eller 52 års ålder. Det är alltså då menopausen i genomsnitt inträffar.
För rökare kan menstruationen avslutas ett till två år tidigare än detta. Om du genomgår kirurgi där exempelvis båda äggstockarna opereras bort kommer du in i menopausen eftersom hormonproduktionen påverkas.
Om du använder exempelvis p-spruta eller hormonspiral är det inte helt självklart att du upptäcker när menopausen startar eftersom menstruationen uteblir med dessa preventivmetoder och maskerar därmed att den egna hormonproduktionen har sänkts. Kroppen kan vara i ”hormonell” menopaus utan att du själv noterar det i form av uteblivna blödningar. Däremot kan du ha vallningar och andra symtom. Detsamma gäller även för dig som tidigare har opererat bort livmodern.
Menopausen kan påverkas att starta tidigare av
- låg kroppsvikt
- aldrig genomgången graviditet
- att tillhöra en lägre socioekonomisk grupp.
Däremot verkar menopausens inträde inte påverkas av amning, p-piller eller hur många barn du fött. Menopausen verkar istället främst styras av dina så kallade folliklar (äggblåsor) i äggstockarna.
Det är egentligen först ett år senare som man vet när man kom in i menopausen. Menopaus definieras som att man inte haft menstruationsblödningar på 12 på varandra följande månader. Det behöver alltså först gå 12 månader innan man kan säga att man faktiskt har passerat menopausen och är i perioden som kallas för postmenopaus – det vill säga alla kommande år utan menstruationsblödning.
Läs mer
- Folliklar och äggblåsor
- Om olika faser kring klimakteriet
- När är klimakteriet
- Blödningar efter menopaus