Ett framfall, det vill säga buktande slidväggar i underlivet, kan ha olika orsaker. Anledningen till att buktningarna är att stödjevävnad (fascia), musklerna och/eller ligament (ledband som håller organen på plats inuti bäckenet) försvagats av någon anledning.
Framfall kan uppkomma i samband med en graviditet och vaginal förlossning, eller det kan ta flera år att utveckla.
Ålder och menopaus
Med ökad ålder, liksom med förändrade hormonhalter kring menopaus förändras hållfastheten i underlivet och kan försvagas. Att du upplever framfall och buktande väggar i underlivet nu vid klimakteriet behöver alltså inte bero på att du har gjort något just nu som har skapat försvagningarna. I stället är det gamla skador som ger sig till känna. Alternativt kan det vara förändringar som pågått under en längre tid (som inte är graviditetsrelaterade) och som till slut blir tillräckligt stora för att man ska bli medveten om dem.
Under de fertila åren med normalt höga hormonhalter har man kunnat hantera eventuella buktningar och försvagningar som funnits, men när sedan hormonhalterna börjar dala och hållfastheten försämras kan symtom och besvär uppkomma.
Gamla skador kan ge sig till känna kring klimakteriet
Tunga lyft
Tunga lyft där ett högt tryck skapas på kroppens insida och där trycket riktas ned mot underlivet utan kontroll kan bidra till besvär liksom uppkomsten av framfall. Här kan det vara bra att lära sig god lyftteknik samt att kontrollera att man arbetar med bäckenbotten och magen på ett effektivt sätt. Det är inte självklart att man arbetar rätt. Vissa studier visar på att 30-45 % av alla som får instruktion om bäckenbottenarbete (knip) arbetar med fel muskler och i fel riktning. Man krystar och trycker ned mot bäckenbotten istället för att lyfta upp och avlasta. Läs mer i ett annat inlägg.
Vid lyft kan det vara något/några tunga rejält tunga lyft som kan leda till buktningen/framfallet, eller att man plötsligt känner av det. Eller så kan besvären uppstå under en längre tid och mer smygande. Det kan vara upprepade tyngre lyft under en längre tid som gör att vävnaden påverkas stegvis.
Styrketräning för att stärka kroppen generellt är positivt. Se gärna över din lyftteknik, hur du andas och hur du arbetar med bäckenbotten och magstödet för att minska onödigt tryck mot bäckenbotten och det försvagningar som finns. Styrketräning gör dig stegvis starkare. Det innebär att vardagens belastning relativt sett minskar, ju starkare du blir. Träna för att vara starkare än din vardag.
Träna för att vara starkare än din vardag.
Kronisk hosta/KOL
Ett högt tryck mot bäckenbotten och de inre organen i form av hosta och/eller luftrörs- och lungsjukdomar kan bidra till framfallsproblematik, liksom bidra till att skapa dessa besvär. Prata med din läkare om vad du kan göra.
Kronisk förstoppning
Förstoppning är ett gissel för underlivsproblem och framfall. Att vara kroniskt förstoppad där man nästan alltid tvingas krysta hårt för att få ut avföring påverkar i de allra flesta fall underlivet negativt. Den som har små skador och försvagningar av andra orsaker, bör in i det längsta försöka undvika förstoppning. Läs separata inlägg om detta. Sök hjälp hos läkare, dietist eller liknande för att få individuella råd. Generellt är rörelse och motion positivt för tarmen, prova med psylliumfröskal / husk, linfrön, katrinplommon, plommon, torkade aprikoser och liknande för att få mer fart på magen, och drick tillräckligt med vatten för att få bra konsistens. Även tarmens bakterieflora är viktig för att ha en god tarmhälsa och här kan probiotika vara ett alternativ (tillförsel av goda tarmbakterier i form av kapslar). Fiberrik mat och mycket råkost och råa grönsaker är också generella och enkla råd att starta med.
Graviditet
De flesta kvinnor har buktande slidväggar efter en vaginal förlossning, det är helt normalt. Barnets huvud har ett omfång på i genomsnitt 35 cm. Det är stort! Slidväggarna buktar efter förlossningen, och ju större barn/huvud, ju längre tid barnet står långt ned i förlossningskanalen desto ökad risk. Men de allra flesta skador läker spontant bara du ger kroppen möjlighet. Starta lätt och öka stegvis. Läs mer om det här i avdelningen “Maternityhealth” här på bloggen. Undvik hopp, löpning, tunga lyft de första veckorna och öka stegvis under de första månaderna. Ha med tanken om “fjärde trimestern” det vill säga de tre första månaderna efter förlossningen. Då är det läkning, aktiv vila, promenader, bäckenbottenträning liksom allmän träning för magen och för resten av kroppen som gäller.
Starta lätt och öka stegvis under
fjärde trimestern.
Vissa studier tyder på att den första vaginala förlossningen ökar risken för framfall tio gånger (Lieschen et al 2010). Kommande vaginala förlossningar ökar risken men inte lika mycket. Kejsarsnitt har inte samma påverkan på framfallsrisken, men om förlossningen startat som en vaginal förlossning som av någon anledning avbryts när barnet står långt ned i förlossningskanalen (slidan) så kan det finnas skador på bäckenbottenområdet och de inre bäckenorganen även om barnet till slut förlöses med kejsarsnitt.
Vid vaginala förlossningarna där sugklocka / tång används blir vanligen påverkan på bäckenbotten större, och därmed ökar risken för defekter på bäckenbottenmuskler och strukturer. Sugklocka / tång antas öka risken för prolaps under hela livet med fem gånger. (Ashton-Miller & Delancey 2009)
Övervikt, fetma
Övervikt som gränsar mot fetma, liksom fetma ger ett högre tryck mot bäckenbotten och kan öka risken för framfall och buktande slidväggar. Sök råd hos läkare eller dietist.
Arv
Vissa bindvävssjukdomar, som exempelvis Ehler-Danlos syndrom liksom Marfans syndrom, påverkar hållfastheten. Här får du hjälp av din läkare, och här kan det vara extra viktigt med
Rörelse, motion och belastning är fortsatt viktig även för den som har framfall. Att bara undvika gör dig inte starkare, tvärt om. Dock kan det vara klokt att ta hjälp för hur du kan starta, liksom hur du kan modifiera din träning för att stärka utan att onödigt belasta bäckenbotten.
Läs mer
Framfall av bakre slidväggen och ändtarmen (rectocele)
Framfall av främre slidväggen och urinblåsan (cystocele)
Framfall av livmodern (livmoder prolaps)