Nu är vår studie klar! Om hur magen / bukväggen ser ut INNAN graviditet.
Varför ska man veta det?
Om man inte vet hur det ser ut INNAN förändringar sker, då är det svårt att avgöra vad som är en förändring.
Man behöver normalvärden för att se vad man bör utgå från.
Hittills har man mest undersökt hur magen ser ut efter graviditet och förlossning, och diskuterat var gränser bör dras för vad som ses som en förändring, och man har främst (nästan endast) tittat på senan mitt i magen mellan de raka magmusklerna (linea alba för att bestämma om personen har en rektusdiastas).
I vår studie inkluderade vi 71 friska kvinnor i åldern 19-50 år som aldrig varit gravid (inte i något stadium av graviditet). Medelålder blev 30,4 år och medel BMI 24.
Vi undersökte alla kvinnor med ultraljud (från Medema Physio, GE ultraljud), liksom med måttband, och de fick besvara enkäter om exv ryggbesvär, allmän hälsa, urinläckage, ev problem med belastning i vardagen mm.
Vad vi såg?
Vi tittade på senan mitt i magen (linea alba)
- Vårt medelmått precis ovanför naveln hamnade på 1 cm.
- Av våra 71 kvinnor var det endast en kvinna som hade ett mått som var bredare än 2 cm.
- Hittills har man sagt att 3 cm eller mer ses som rektusdiastas – men dessa mått kanske behöver ändras till 2 cm eller mer.
- Under naveln (2 cm nedom naveln) har man hittills ofta angett att upp till 1,6 cm mellan de raka magmusklerna ses som normalvärden.
- Vårt medelvärde hamnade på 0,2 cm, och ingen deltagare hade över 1 cm bredd.
- Vissa deltagare (8 %) hade negativa värden (vilket var förvånande för många som läst studien), och 27 % av deltagarna hade 0 cm bredd.
- Här kan nog referensvärden behöva ändras för vad som ses som normalvärden.
Nollvärde nedom naveln Muskler ligger “omlott” dvs negativa värden nedom naveln
Vi tittade även på senan vid sidan av respektive rak magmuskel (linea semilunaris)
- Denna sena är mindre utforskad och vi har inte hittat några referensvärden. Men när hela magen växer under en graviditet påverkas hela bukens omfång (Brauman 2008*). Då verkar denna sena också kunna breddas (det uppstår en diastas här). Antingen mellan ett enda muskellager (yttre sneda muskeln till den raka magmuskeln), eller mellan alla tre lager muskler jämfört mot den raka magmuskeln.
- Vi tog fram referensvärden för denna sena för aldrig gravida.
- Eftersom det inte finns några referensvärden hittills och det inte finns några vedertagna punkter att mäta på, valde vi en punkt till höger om naveln, liksom precis under revbensbågen på höger sida. Punkterna valdes eftersom de är lätta att hitta anatomiskt.
I vår pågående studie för kvinnor 3-12 mån efter förlossning mäter vi dessa punkter också, för att se om och i så fall hur, måtten är förändrade. Det är spännande!
Mätpunkter
Ryggliggande och stående mätning
Vi mätte både i ryggliggande, liksom i stående. I princip alla mätningar som utförs sker i ryggliggande, men livet pågår ju ofta i upprätt position. Därför vill vi undersöka om det är någon skillnad mellan olika positioner, liksom få referensvärden för att jämföra mot hur det ser ut efter graviditet.
Måttband
Sen mätte vi med måttband också i olika positioner (ryggliggande, olika stående) – också där för att se om man kan se något med ett enkelt måttband, liksom för att få referensvärden till våra andra kommande studier.
Vad vi såg i studien?
- Att referensvärden för vad som anses som normalvärden troligen behöver och kommer att ändras. Redan nu finns förslag från European Hernia Society (EHS), liksom vår svenska SBU att ändra normalmåtten till 2 cm som ett högstavärde. Vår studie stöder detta.
- Måtten under naveln bör nog också ses över.
- Och vi gav förslag på mätpunkter för att registrera linea semilunaris, som också verkar kunna förändras vid uttöjning av hela bukväggen. (Denna sena opereras redan i vissa fall vid diastasoperationer, exv av Stockholm Hernia Centers kirurger Anders Olsson och Catharina Eriksen).
Referens
*Brauman 2008, Diastasis recti, clinical anatomy
Vår studie: Woxnerud, Sandblom, Hedbeck, Olsson, Reference data on the normal abdominal wall anatomy and baseline characteristics in seventy-one nulliparous women, JAWS 2023