Förklimakteriet är perioden innan klimakteriet som har börjat uppmärksammas mer de senaste åren. Det är svårt att säga exakt vid vilken ålder förklimakteriet är eftersom det skiljer sig mycket hur olika kvinnor upplever den här perioden. Sakkunniga diskuterar om vad som egentligen händer kroppsligt under den här perioden och om den verkligen kan avgränsas.
Det är även svårt att säga när förklimakteriet är eftersom det är tiden före klimakteriet, och det idag inte finns någon riktigt bra definition av klimakteriet.
Förklimakteriet antas starta vid 40–45 års ålder, men kan troligen även starta redan i 35-årsåldern. Perioden kan alltså vara från några år upp till 15 år.
“Jag trodde jag blivit tokig, tills jag förstod att det var förklimakteriet.”
Vissa kvinnor beskriver förklimakteriet tydligt. De tror de har blivit tokiga och upplever exempelvis värmevallningar, sömnbesvär liksom problem med minnet i olika omgångar. Det här kan komma och gå i snabba svängningar utan någon logik och vara kortare eller längre perioder.
Andra kvinnor upplever inget speciellt.
“Jag trodde jag fastnat i amningskoman efter sista barnet”
En del kvinnor som får barn i 35- till 40-årsåldern upplever det mer som att förändringarna i kroppen och sinnet startar under graviditeten, fortsätter under amningen och slutar aldrig – de bara fortsätter. När kvinnorna hör talas om förklimakteriets möjliga förändringar blir det som en lättnad för dem: ”Aha, det var kanske förklimakteriet! Jag var inte tokig och det var inte min kropp som fastnat i amningshormonerna.”
Stress och press antas vara en bidragande faktor till besvären, läs mer om vad du själv kan göra och vad som kan påverka.
Läs mer
Det händer under förklimakteriet