Känner du att det blir svårare att utföra snabba sprinter, upphopp, snabbt ta dig upp från golvet? Det kan ha en förklaring i dina muskler och nerver.
När vi blir äldre dör en del av muskelcellerna successivt och det är de så kallade snabba muskelfibrerna vi tappar först. Resultatet blir mer långsamma muskler och rörelser. Vi har inte samma snabbhet att parera om vi halkar på en isfläck, det blir tuffare att lyfta upp tyngre saker eller att fånga ett barn som hoppar mot oss, och det blir tyngre att gå uppför och nedför backar. Till slut kan det till och med bli svårare att snabbt gå över gatan när det gröna ljuset slår om till rött.
Det här antas bero på att vi åldras generellt, men till stor utsträckning även hur vi använder kroppen. Om vi aldrig utför snabba rörelser så tappar vi snabbare den kvaliteten när vi blir äldre.
Åldrandet och en minskad användning av kroppen kan även leda till att nervcellerna förtunnas och blir långsammare. Det gör att nerverna inte kan leda lika många impulser per sekund, och de signaler som leds fram transporteras långsammare på sin väg mellan hjärnan och muskelcellerna. Det medför att man till slut inte kan aktivera hela sin muskelmassa. Även om muskelmassan finns kan man inte utnyttja den fullt ut.
Nerverna kan inte leda lika många nervimpulser som tidigare. Det ger långsammare impulser till muskelcellerna, som därmed inte bygger upp muskelstyrka lika snabbt och lika mycket.
Det här kan låta nedslående, men det går att göra något åt. Receptet heter, som vi nämnt
- rörelse
- belastning
- snabbhet.
Använd alla dina kvaliteter som du har, så undviker du på bästa sätt att förlora dem. Styrketräning, där man stegvis även inkluderar snabbhet i rörelserna, kan vara ypperligt. Prova även att lägga in moment i vardagen som att resa dig upp från stolen eller soffan i en snabb och dynamisk rörelse, som om stolen eller soffan bränns. Lägg in snabbare intervaller när du cyklar, springer eller konditionstränar annat. Ju tidigare du startar, desto mindre blir tappet.