Framfall är ett samlingsnamn för någon form av buktning i underlivet:
- livmoderprolaps: livmodern sjunker ned, kan ge tyngdkänsla, smärta vid penetrerande sex/samlag
- cystocele: främre slidväggen, urinblåsa och urinrör påverkas, kan ge besvär med urinläckage, tyngdkänsla
- rectocele: bakre slidväggen, ändtarm påverkas, kan ge besvär med att få ut avföring, tyngdkänsla
- enterocele: tunntarm sjunker in mot slidväggen från något håll.
Här tittar vi närmare på när livmodern påverkas och sjunker ned mot slidan och slidöppningen. Det som kallas prolaps, eller livmoderframfall.
Att livmodern sjunker ned beror på att dess fäste och “upphängning” via stödjevävnad (fascia), ligament och / eller muskler har försvagats. Livmodern förankras via alla dessa gemensamt mot bäckenets insida, och vid bristningar och skador kan hållfastheten i påverkas. Ofta ses livmoderprolaps ses tillsammans med andra buktningar, som cystocele och rectocele.
Det här kan ge besvär som
- tyngdkänsla mot underlivet
- som en boll / kula i underlivet och som känns obehaglig
- som skavkänsla i underlivet med samtidigt tyngdkänsla eller känsla av en boll. Skavkänska i underlivet kan även enskilt bero på torra slemhinnor vilket kan förbättras med ökad fukt och/eller lokalt verkande östrogen i underlivet.
- smärta vid penetrerande sex/samlag. Smärtan kan ibland variera beroende på kroppsposition under samlaget.
Om du upplever detta bör du söka hjälp hos en gynekolog för att få undersökning och bedömning av hur det ser ut. Vid undersökning av livmoderframfall graderas hur långt ned livmodern och livmodertappen (den del där livmodern “börjar” längst ned) ligger.
Lättare framfall ger sällan symtom eller besvär och många kvinnor har mindre framfall utan att veta om det. Det är inte farligt.
Vid medelstora framfall och när livmodern närmar sig slidöppningen kan man få besvär. Beroende på hur långt ned livmodern ligger kan kvinnan ibland själv upptäcka förändringar om hon tittar med en spegel upp mot underlivet. För isär blygdläpparna och slappna av i bäckenbottenmusklerna för att se in genom slidöppningen. Ibland kan man se en “vägg” av vävnad som inte har funnits där tidigare. Boka alltid tid till gynekolog för undersökning om du upptäcker förändringar. Det behöver inte vara något som är fel eller farligt, men det är alltid bra att undersöka.
Undersök gärna dig själv regelbundet och titta med spegel upp mot underlivet när du står upp utan underkläder. Då kan du få en bild av hur det ser ut just nu, och därigenom upptäcka om något ändras. Jag tänker det är extra viktigt att regelbundet undersöka sig själv när menstruationen har upphört. Den som tidigare har använt tampong eller menskopp har naturligt medvetet eller omedvetet känt delar av sitt underliv varje månad, men när menstruationen upphör finns inte detta moment med införande av tampong/menskopp kvar och undersökningen uteblir ofta.
undersök gärna dig själv regelbundet,
speciellt när menstruationen har upphört
Framfall drabbar ofta kvinnor postmenopausalt, det vill säga efter att menstruationen har upphört. Vaginala förlossningar ökar risken för framfall, framför allt om sugklocka / tång har använts eller där det har uppkommit djupa bristningar i levator anii musklerna. Med ökad ålder blir vanligen musklerna i bäckenbotten allt svagare vilket gör att kvinnan behöver förlita sig allt mer på hållfasthet i stödjevävnad och ligamenten. Om stödet från dessa också försvagas kan livmodern sjunka ned.
Undersök hos en gynekolog för att få diagnos och hjälp. De kan känna och se hur det ser ut.
Ibland kan buktningar kännas tydligare när man står upp eller sitter, jämfört med om man ligger ned. Anledningen till det är att de inre organen sjunker nedåt som en följd av tyngdkraften (jordens gravitationskraft) och när du står eller sitter så sjunker organen rakt ned mot bäckenbotten. När du ligger på exempelvis rygg sjunker organen mer ned mot ryggen. Det kan ge olika besvär och olika känning.
Ibland kanske gynekologen inte upptäcker det du upplever som en buktning, om undersökningen endast sker ryggliggande. Fråga gärna om gynekologen kan undersöka i dig i den position där du har mest besvär för att få svar på vad det är du känner.
Läs mer
Framfall, vad är det?